fredag 5 december 2008

jPod - Douglas Coupland

jPod handlar om Ethan Jarlewski som jobbar som produktionsassisten på ett spelutvecklingsbolag. Teamet han jobbar i består av ett gäng minst sagt färgstarka personer med en lång rad udda intressen och egenheter. Tillsammans jobbar de för att hålla stånd mot företagets marknadsavdelning och deras ide att skriva in en sköldpadda som huvudkaraktär i skateboard-spelet de håller på att utveckla. jPod är namnet på teamet och kommer sig av att alla medarbetare i gruppen har efternanm som börjar på J. Har man en gång väl blivit placerad i jPod är det omöjligt att komma därifrån.

Ethans arbetsliv må vara en smula komplicerat men det är ändå bara en försmak av allt som pågår hemma hos hans familj. Vad skulle du själv säga om du blev uppring av din mamma på jobbet för att hon behöver hjälp att göra sig av med liket efter en biker hon skjutit nere vid sin hashodling i källaren? Eller om din bror en dag när du kommer hem har fyllt din lägenhet med insmulglade kinesiska slavarbetare?

Jag hade ganska högt uppskruvade förväntningar när jag satte mig med den här boken. Jag räknade med att bli underhållen och road av smarta formuleringar, galna karaktärer och absurda situationer. Så blev det också så småningom, men först efter att jag varit både besviken och irriterad. Kanske var mina förväntningar för höga (jag älskade Alla familjer är psykotiska när jag läste den för ett antal år sedan) eller så tog dig mig ett tag att ställa om hjärnan till Coupland-läge. Boken växte över tiden och nu när jag är klar med den är minnesbilden positiv.

Jag misstänker att jag är mitt i prick i målgruppen för Douglas Couplands böcker och visst känns det ibland som att jag skulle kunna känna en del av personerna i boken. I just den här boken är stora delar av handlingen förlagd till ett företag som producerar datorspel; en bransch som jag själv varit inne och nosat på tidigare. Jag får nog också beteknas som en del av Google-generationen (inte bara pga min nuvarande arbetsgivare) och jag är bekant med att arbeta i pod. (Pod är ungefär det samma som grupp eller team men låter lite mer ”hippt och kreativt”.)

Med tanke på de familjer som beskrivs i både jPod och Alla familjer är psykotiska skulle det vara mycket intressant att se hur Douglas Couplands egen familj är. Jag undrar om familjemiddagarna där är lika skruvade som i hans böcker? 

1 kommentar:

Alex sa...

Hej! kan du recensera Hur man blir en stjärna med alexander morad?